Yakın Koruma Eğitimi

Anasayfa » Eğitimler » Yakın Koruma Eğitimi

VIP Koruma Eğitimi & Yakın Koruma Eğitimleri

 

Yanınızdaki eşiniz, çocuğunuz, ağabeyiniz, anneniz, babanız olabilir. Kendinizi ve yanınızdakini korumanın inceliklerini bilmek zorundasınız. Çıplak elle,sopa,bıçak hatta ateşli silahla yapılması muhtemel saldırılara karşı geliştirilmiş yöntemleri öğrenmeli gerektiği durumlarda soğukkanlı bir şekilde uygulamalısınız.

Yakın Koruma Eğitimi (Vip Koruma Eğitimi) üç temel unsura dayanır;

  1. Kendini Koruma
  2. Yanındakini Koruma
  3. Üçüncüyü Koruma

 

Kendini koruyamayan yanındakini ve üçüncüyü koruyamaz. 3. korumak profesyonellerin iş alanına girer. Profesyoneller yani kendilerini, bir başkasını veya korunması gereken stratejik tesis, alan, şahıs gibi başlıklarda eğitirler. Özel eğitimler alarak kendilerini yetiştirir ve sürekli geliştirirler. Yaptıkları iş bedeni ve zihni hazırlık yanı sıra yeterlilik gerektirir. Sinir sistemleri çelik gibi olmalıdır. Otokontrol becerisi soğukkanlı ve cesur olmak kötü alışkanlıklardan uzak kalmak ve düzenli bir hayat şarttır. Bunlar emsal niteliğinde başlıklar olmakla birlikte nitelikler bununla sınırlı değildir. Çok kereler çok yerde söz ettiğim üzre. Koruma yaygın biçimde bodyguard yada fedai değildir. Fedai biri için ölür ancak Koruma sonuna kadar yanında kalan demektir ve de öyle yapar. Profesyonel korumanın işi kalıp çatışmak gerekirse ölmek değildir. Öncelikle olay çıkmasını önlemek bu nedenle her olasılığı kısa zamanda düşünmek bunlar için olasılık aşamasında gerçek önleyici tedbirler almaktır  Olay çıkması halinde ise yaptığı hazırlığa göre koruduğu şahsı hızla olay yerinden uzaklaştırmaktır. Kamuoyu uzun süre alay konusu etmesine rağmen Gürcistan Cumhurbaşkanını Rus Hava saldırısından koruyan ekip oldukça profesyonel iş çıkarmıştır. Doğrusunu yapmışlardır. Aynı şey İtalya Başbakanını koruyan ekip için söylenemez. Yemen Devlet Başkanı Saleh bilgisi ve eğitimi olmadığı açıkça belli bir ekip tarafından sözde korunurken ölümle burun buruna gelmiş uzun tedavi sürecinin ardından hayata dönmüştür. Saldırıda 5 koruma görevlisi ise hayatını kaybetmiştir. Bu olayların her biri çok yönlü olarak etüd edilebilir. Değerlendirme yapmak ders çıkarmak gerekir ki güvenliğin özü kavranmış olsun. Güvende olma duygusu hissettirmek uzun bir sürecin eseridir. Koruma ekibi yada bireyi aldığı eğitimi geliştirmediği tekrarlamadığı güncelleme yapmadığı sürece geride kalır. O zaman güvenlik yasak savma mantığıyla yapılmış olur. Show niteliği taşır içi boştur. Tatbikatlar duruma dayalı eğitimler gerçek durum senaryoları oynanmadıkça sağlıklı bir işlevi olmaz. Efektif olmaktan çıkar yüzeysel olur. Sembolik anlam taşır o kadar. Caydırıcı etkisi görselden ileri gitmez.

3. yü Koruma alt branşlara ayrılmıştır. Her koruma görevlisi yada özel güvenlik personeli, bedensel zekası doğrultusunda kendine bir alt branş seçebilir. Bunlar kabaca,

  • -Yakın koruma
  • -Araçla koruma
  • -Konut güvenliği
  • -Stratejik Tesis güvenliği
  • -Kabin Gizli Güvenliği
  • -Gemi Koruma
  • -Deniz Taşıtlarında Koruma

Çok fazlaca ayrıntılarına girmeden söz etmek gerekirse,

Yakın Koruma ; Korumalar iki başlıkta toplanır. resmi koruma,özel koruma. resmi koruma devlet adamlarına yapılan korumadır. Devlete ait tüm imkanlar seferber edilir.koruma sayısında sınır yoktur.gerektiği kadar koruma ve koruma çemberi sakınılmadan oluşturulabilir.ekipman ve teçhizatta tasarrufa gerek görülmez. özel koruma yada diğer adıyla ticari koruma ihtiyaç sahibiyle hizmeti verenin buluşmasıdır. bazı kısıtlılıkları olabilir. koruma sayısı veya çemberi söz konusu hizmete ayrılan bütçeyle sınırlıdır. bu durum her bir korumanın veya sadece tek bir korumanın işin tüm gereklerini üstlenmesi ve her an en üst noktada performans sergileyebilecek hazırlıkta olması anlamına gelir. Yakın koruma Koruduğu şahsın tek koruması ise korunan şahsın neresinde duracağı, birinci eli ile ilgili enstrüman taşıyorsa pozisyonunun ne olacağı önemlidir. Yürürken, toplulukla temas halinde, otururken saldırı olması halinde korunan şahısın bedeniyle ilgili tasarruflarını bilmeli ona göre davranmalıdır. Gidilecek bir yer yada planlanmış bir gezi için güzergah seçimi ön bilgi gidilecek yerde ikame pozisyonu ve bunların öneminden şimdilik bahsetmek gerekmez. Bu öylesine yaptık oluyor denilecek bir faaliyet değildir. Koruma bir ekiple yapılıyorsa 1 numara ve diğerlerinin pozisyonları gözlem açıları ve öncelikleri yine bir numaranın talimatları ile uygulanır. Tüm koruma ekibi birey manada kendilerini korumayı en üst seviyede bilmek zorundadırlar. Bu konu izaha bile ihtiyaç duymaz olmak zorunluğu vardır. Yinede belirmiş olayım. Profesyonel koruma olmanız,korumayla ilgili konuları en ince ayrıntısına kadar bilmenizle mümkün olacaktır. görevin en iyi şekilde yapılması her zaman bedeni ve zihni olarak görevinize hazır hazır olmanızla mümkündür. koruma fedai değildir. son ana kadar yanında kalmak demektir.bu aşırı baskılı ortama dayanıklı olmak korumanın kendini psikolojik olarak eğitmesini de zorunlu kılar. Koruma sistemin merkezi olduğunu bilerek geçim,uyum ve bağlılık hissini geliştirmelidir. bedensel ve psikolojik olarak her türlü zorlu koşullara hazırlıklı olmanız aldığınız eğitimle ve kalitesiyle doğru orantılı olacaktır.

İyi bir koruma;

Cesur
soğukkanlı
dayanıklı
çevik
ketum ve mert olmalıdır.

TEORİK ANLAMDA BİLİNMESİ GEREKENLER

  1. saldırıların temel nedenleri
  2. saldırıların bilgi kaynakları
  3. saldırganların çalışma yöntemleri
  4. saldırı safhaları
  5. saldırıyı gerçekleştirme usulleri
  6. saldırganların uyguladığı teknikler
  7. suikastler ve suikastçiler
  8. suikastlerin temel nedenleri
  9. suikastçilerin tutum ve davranışları

 

PRATİKTE BİLİNMESİ GEREKENLER

  1. koruma teknikleri
  2. dikkat eğitimi
  3. yakın koruma
  4. yaya koruma
  5. fight contact combat
  6. sopa,bıçak ve tabancalı saldırgandan korunma
  7. salon dışı çalışma
  8. taktik atış
  9. araç içi eğitim
  10. temel dalış eğitimi
  11. ileri sürüş teknikleri
  12. simülasyon eğitimi durum senaryoları
  13. iletişim ve nezaket kuralları
  14. dalış eğitimi
  15. ilkyardım eğitimi

 

Araçla Koruma ; Koruma, korunulacak şahısın içinde olduğu araçta yapılacaksa arkada kimin ve nerede oturacağının önemli olduğunu belirtmek gerekir. Korunacak şahısın arkada oturması bir zorunluluktur. Mecburiyettir. Sürücü ileri sürüş teknikleri bilmeli kaçınma manevralarını mükemmel derecede iyi yapabilmelidir. Aracı çok iyi tanımalı aracın limitlerini bilmelidir.Ülke trafiği bazı popüler dönüş manevralarına uygun olmayabilir tek yönde çoklu akan trafikte çapraz geçişler bu konuda ki beceri daha çok makbuldür  Sürücü yanında konuşlu korumanın araç içinden yapacağı atışlar ve korunan şahısla ilgili o an alınması gereken tedbirler bilinmesi gereken kapsamındadır. Sürücü bariyer geçişleri yapabilmeli mümkünse araç önü darbeye dayanıklı hale getirilmelidir. Araçlarla koruma hizmeti veriliyorsa öndeki aracın pozisyonu arkada ki aracın hangi hallerde arkadan gelen trafiği nasıl engelleyeceği ve VIP araca yaklaştırmaması bunu nasıl yapacağı eğitimin konusudur.

Konut Güvenliği; Korunacak konutun müstakil yada çok katlı bir binada olmasına göre değişiklik gösterir. Dışarıdan gözlemlenmesi olanaksız olmalıdır.Bina içi ikamet başlamadan önce kontrol edilmeli bu faaliyet her giriş çıkıştan sonra koruma ekibi öncüleri tarafından yapılmalıdır. Konut hizmetinde görevli olanlar araştırılmalı sakıncalı bir halleri olmamalıdır. Konuta davetliler dışında hiç kimse alınmamalı alınması gerekli durumlarda (tamirat, tadilat gibi) güvenlik ekibi nezaretinde sadece ilgili alana geçiş yapılmalıdır. Camların kurşun geçirmez olması en önemli konudur.

Stratejik Tesis Güvenliği; Fabrika, nükleer tesis, hava limanı, deniz limanları, saldırı olması halinde psikolojik ve ekonomik açıdan çöküntüye sebep olacak derece de ses getirecek tüm tesisler bu kapsama dahil edilebilir. Tesislerin çevre emniyeti alınırken ölü nokta kalmaması güvenlik personelinin kendini karşı tarafın yerine koymasından geçer. Güvenlik personelinin işi her durumda şeytanın avukatlığını yapmaktır. Bu oyun yanlı oynanamaz. Gerçekten içselleştirilmeli karşı tarafmış gibi hamlede ısrarcı olunmalı yol yöntem araştırılmalıdır.Havadan,karadan ve denizden gelebilecek her hamle için alternatifli savunma önlemleri geliştirilmeli bu yöntemlerin agresif olmasına özen gösterilmelidir.Benzeri tesislere yapılan bu tarz saldırıların incelenmesi ve ders çıkarılması gerekir. Hindistan’a, Pakistan’dan gemi yoluyla gelen bir grup terörist limandan giriş yaparak bir çok turistik otele girmiş tüm dünyada ses getirecek bir eyleme imza atmışlardır. Bir çok şey öylesine yapılabilir belki ama güvenlik öylesine yapılamaz. Kimsenin buna hakkı yoktur.

Uçaklarda Güvenlik ; En son örneği Avrupa’dan Amerika’ya giden bir yolcu uçağında Nijerya vatandaşı bir şahısın ayakkabısında ki bombayı patlatmak amacıyla yakmaya çalışmasında yaşanmıştır. Uçağı havaya uçurmaya çalışan adama yolcular müdahale etmiş zorlukla engel olmuşlardır. Kabin gizli güvenlik görevlisi uygulaması İngiltere, İsveç , İsrail ve İran tarafından uygulanmaktadır. Özel balistik kullanılan silahlarla donatılmış bu ekip uçağa yolcu gibi binmekte ve hava da yaşanan olaylara yerinde müdahale etmektedir.

Gemi ve Liman Güvenliği ; BM ve IMO ( Uluslararası Denizcilik Örgütü ) nün tarif ettiği şekilde korunması zorunlu bu tesisler ve deniz araçları, 11 eylül ve USS Cool Saldırısından sonra akla gelmiştir. Yapılacak güvenlik uygulaması minimumda tüm ayrıntılarına kadar ISPS-CODE ve SOLAS 74 eklerinde madde lenmiş olmasına rağmen nihayetinde yukarıda belirttiğimiz biçimde sezgiler ve muhtemeller üzerinden yola çıkarak en etkin biçimde korunmaları BM üyesi Ülkelerin Hükumetlerine tavsiye edilmiştir. Şu söylenmeye çalışılmıştır. 11 eylül’de yapılan saldırılarda sivil uçakların füze olarak kullanılacağını düşünemedik. Büyük bir boşluk bıraktık. Aynı zaafı denizlerde limanlarda ve gemilerde göstermemeliyiz. Koruma yöntemlerimiz su üstü ve su altında geçilmez olmalı. Büyük bir sahanın korunması oturduğumuz yerden ve kamera sistemle olmamalıdır. Koruyacak ekip operasyonel olmalı görevin gereğini bırakın eksiksizi fazlasıyla yapmalıdır. Liman ve Gemi Güvenliği protokolü BM üyesi ülkelerin Hükümetlerine tavsiye edildikten sonra taraf ülkenin imza etmesiyle yürürlüğe girmiş ve O ülkenin Liman ve Gemileri bu kapsamda korunmuştur anlamına gelir. ISPS-CODE agresif bir o kadar da caydırıcı koruma yöntemleri geliştirilmesini tavsiye eder. Geliştirilen yöntemler meydana gelen terör eylemleri analiz edilerek yada böyle bir eylem olmaksızın, uygulayıcıların kendini sürekli geliştirmesini ister. Bu da tatbikatlar,duruma dayalı eğitimler ve gerçek durum senaryolarıyla mümkündür. Bu konuda yapılabilecek en büyük hata konunun uzmanı olmayan veya terörle mücadelede aktif rol üstlenmemiş yöneticilerin yönetmelikle uygulamayı paralel götürmeleri olacaktır. SOLAS 74’ü ISPS-CODE olarak algılamak en büyük yanlış olacaktır. SOLAS 74 bir tür minimum chek list uygulamadır. Liman ve Gemilerde güvenliği bu temelde ele almamak ISPS-CODE’da açıkça tarif edildiği operasyonel bakmak esastır. Limanların fiziki güvenliğini sağlayan şirketlerde yada özel güvenlik personellerinde bu beceri aranmalı, dalış yapabilme bu vasıta ile A/K, bomba arama dahil yapabilmeli (dalış yaparak) liman deniz emniyetini botlu devriyeler yaparak almalı istenmeyen bir durumla karşılaşıldığında taktik atış becerilerini hareketli platformda da uygulayabilmelidir. Limandan yapılan yüklemelerde konteyner X-Ray cihazı varsa yoksa iyi yetiştirilmiş köpeklerle uyuşturucu, silah veya insan kaçakçılığı önlenebilmektedir.

Tüm yukarıda bahsettiğimiz koruma unsurları, koruma personeli ve korunmaya muhtaç yerler insan faktörü gözardı edilerek emniyete alınamaz. İyi yetişmiş işinin ehli kadroların size kendinizi daha güvende hissettireceği açık bir gerçektir. Bu sektörün ilk önceliği bu konu olmalı, standartlar sürekli bir adım daha yukarı çıkarılmalı, sektör çalışanlarının bu standarda erişmeleri istenmelidir. Güvenlik ihtiyacı olduğunu deklere edenler, bu ihtiyacı karşılamaya aday olanlarda sıradan olanı değil maksimum olanı istemektedirler.

Güvende kalınız.

e-Bülten