ACİL DURUM EĞİTİM DAYANAĞI
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 18.06.2013 tarih ve 28681 sayılı resmi gazetede yayınlanan İşyerlerinde Acil Durumlar Hakkındaki Yönetmeliğin, Çalışanların bilgilendirilmesi ve eğitimi başlıklı 15. Maddesinde;
“(1) Tüm çalışanlar acil durum planları ile arama, kurtarma ve tahliye, yangınla mücadele, ilkyardım konularında görevlendirilen kişiler hakkında bilgilendirilir.
(2) İşe yeni alınan çalışana, iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerine ilave olarak acil durum planları ile ilgili bilgilendirme yapılır.
(3) Acil durum konularıyla ilgili özel olarak görevlendirilenler, yürütecekleri faaliyetler ile ilgili özel olarak eğitilir. 11 inci maddenin birinci fıkrası uyarınca görevlendirilen çalışanlara, eğitimlerin işyerinde iş güvenliği uzmanı veya işyeri hekimi tarafından verilmesi halinde, bu durum işveren ile eğitim verenlerce imzalanarak belgelendirilir”.
Ayrıca 19.12.2007 tarihinde 26735 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Binaların Yangında Korunması Hakkında Yönetmelik işletmelerin Acil Durum Ekiplerinin oluşturularak bunlara eğitim ve uygulamalı tatbikatların senede en az 1 kez yapılacağını öngörmektedir.
Bu çerçeve de eğitim merkezimiz her türlü acil durum, afet ve sivil savunmanın gerektirdiği diğer olağan dışı durumlara hazırlıklı olma maksadıyla acil durum eğitimi faaliyetleri düzenlemektedir.
ACİL DURUM EĞİTİMLERİ MAKSADI
• ADYP (Acil Durum Yönetim Planı) mevcut olmayan tesisler için ülkemiz şartlarına ve yönetmeliklerine göre özelleştirilmiş ADYP hazırlanması,
• ADYP mevcut olan tesisler için, ülkemiz yönetmeliklerine ve tesisin özel şartlarına göre kontrolü ve uygunluğunun sağlanması,
• ADYP’nin tüm tesis personeline ve Acil Durum Yönetim Planında görevli ekiplere teorik ve uygulamalı olarak öğretilmesi.
ACİL DURUM PLANI HAZIRLAMA Amaç : İşletmeler için acil durum yaratacak olayalrın belirlenmesi, bu acil durumlara karşı işletme için Acil Durum Planı hazırlanması, bu planın çalışanlara ve ekiplere anlatılarak uygulamalı tatbikatlar yapmak
Eğitime Katılacaklar: İşletme tarafından görevlendirilen acil durum yöneticisi ve grup üyeleri.
Uygulama Eğitimi: Çalışmalar için firma profili belirleme temel hazırlıklar ve acil durum planının hazırlanması, planının acil durum yöneticisi ve grup üyeleriyle değerlendirilmesi planın eğitimi ve tatbikat uygulaması.
KAPSAM
• Acil durum tanımı ve kapsamı
• Acil durum örgütlenmesi
• Acil durum yönetim merkezinin oluşturulması
• Görev, yetki ve sorumluluklar
• Eylem planları
• Tahliye ve toplanma yöntemi
• Haberleşme ve iletişim yöntemi
• Acil durum senaryolarının hazırlanması
• Faaaliyetin durdurulması ve başlatılması
Kanun ve yönetmelikler kapsamında acil durumların belirlenmesini sağlayacak, doğru müdahale planını yapabilecek ve uygulayacak, kriz ve afet yönetimi şeklini kavrayıp öğretebilecek, yangınla mücadele ekibi (söndürme ekibi), arama, kurtarma ekibi, tahliye ekibi, ilkyardım ekibi, koruma ekibi, haberleşme ekibi, teknik ekipler ve acil durum koordinatörünün yer aldığı Acil Durum Müdahale Ekiplerinin koordinasyonun sağlanması ve ekiplerin görev ve çalışma şekillerini ayrı ayrı her ekip için eğitim programı hazırlayabilecek ve ekiplerin yıllık tatbikatlarını yaptırabilecek Eğitmen yetiştirmektir.
Acil Durum Müdahale Ekipleri Eğitimi, acil durum yönetim planında görev alan personele planı anlatmak ve onları acil durumlar hakkında bilinçlendirmektir.
Eğitimin Amacı; iş yerlerinde acil durumlar hakkında yönetmelik kapsamında kurum ve kuruluşlarda görev yapan Acil Durum Müdahale Ekiplerinde görevli arama, kurtarma, tahliye ve yangınla mücadele ekiplerinin bilgi ve becerilerini geliştirmek, acil durum eylem planında görevli arama, kurtarma, tahliye, haberleşme, ilk yardım ve yangınla mücadele ekipleri ile acil durumda müdahalede bulunacak personelin; yangın ve acil durumların yapısını, ilerleyişini ve yaratan faktörleri; tesislerine ve sektörlerine göre özel yangın ve acil durum risklerini öğrenmelerini sağlamak, yangın veya herhangi bir acil durum anında uygulanacak arama, kurtarma, tahliye ve mücadele yöntemlerini öğretmektir.
İş yerlerinde uygulamaya geçirilecek acil durum eylem planlarının kontrolü, eksiklerinin giderilmesi ve teorideki acil durum eylem planlarının uygulanmasının sağlanmasıdır.
Özel sektörde veya kamu kurumlarında en az 1 yıl tecrübesi olan ve aşağıdaki şartlardan herhangi birini taşıyan kişiler başvurabilir.
- Acil Durum Müdahale Ekipleri genel koordinatörleri, - Yangınla Mücadele Ekibi (Söndürme Ekibi), Arama, Kurtarma Ekibi, Tahliye Ekibi, İlkyardım Ekibi, Koruma Ekibi, Haberleşme Ekibinde yer alan beyaz yakalı personel, - En az lise mezunu olup, özel veya kamu kuruluşlarında eğitim bölümlerinde çalışanlar, - Üniversitelerin ön lisans (İş sağlığı ve iş güvenliği, sivil savunma, insan kaynakları ve itfaiyecilik bölümü) programında okuyan ya da mezun olanlar, - A, B veya C sertifikasına sahip iş güvenliği uzmanları, - Özel Eğitim Merkezlerinde Eğitici olarak çalışanlar, - İSG Uzman adayları, - Bağımsız veya kuruma bağlı eğitim veren eğiticiler, - Eğitimci olmak isteyen veya yeni meslek edinmek isteyen En az Üniversite ön lisans mezunları veya meslek lisesi mezunları - Özel Firmalarda veya Kamu Kuruluşlarında görev yapan İSG uzmanları.
Acil Durum Koordinatörü, Yangınla Mücadele (Söndürme) Ekip Lideri, Arama Kurtarma Ekip Lideri, Koruma Ekip Lideri, İlkyardım Ekip Lideri bu eğitim için hedef kitleyi oluşturmaktadır.
Eğitime başlamadan önce, resmi kayıt işlemleri için katılımcılarımızın göndereceğimiz Kursiyer Kayıt Formu’nu doldurmaları gerekmektedir. Bu form ile birlikte, sertifika sürecinde oluşabilecek kelime veya harf hatalarının önüne geçmek için kursiyerin CV ‘ si ve nüfus cüzdanının önlü arkalı hali scanner dan taratılmış veya cep telefonu ile belirgin bir şekilde çekilerek sarizeybek@sarizeybek.com.tr adresine gönderilecektir.
Eğitim başlangıcı itibari ile karşılaşacağınız aşamalar aşağıda detaylıca belirtilmiştir;
- Eğitim yoklamasına, katılımcılar adını, soyadını ve TC kimlik numaralarını yazarak imza atacaklardır. - Eğitim yoklamalarına, eğitim koordinatörü de imza atacaktır. - Eğitmen, katılımcıların bilgi seviyesini ölçmek için 10 sorudan oluşan ön test yapacaktır. Eğitim sonunda Acil Durum Ekipleri Eğitici Eğitimi Sertifika programının sınav geçme notu 100 üzerinden 65 (Altmışbeş) dir. 65 altında alan katılımcılara “Katılım Belgesi” verilecektir. - Eğitim bittikten sonra katılımcılara, eğitmen tarafından eğitim değerlendirme formu ve son sertifika testi dağıtılarak doldurmaları sağlanacaktır. - Olumsuz hava koşulları, vardiya değişikliği, kursiyerlerin bilgi ve tecrübe koşulları gibi nedenlerden dolayı, eğitimin saat ve içeriğini değiştirme tasarrufu Sarızeybek Eğitim Merkezine aittir. - Uygulama eğitimi icra edilirken, oluşabilecek risklerden eğitmen sorumlu olup, üniversite sorumlu değildir.
- 2009 tarihli Binaların Yangınlardan Korunması Hakkındaki Yönetmelik, - 2013 tarihli İş Yerlerinde Acil Durumlar Hakkındaki Yönetmelik, - 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, - 2013 tarihli Çalışanların İş Sağlığı Ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul Ve Esasları Hakkında Yönetmelik
Evet... Eğitim sonunda Acil Durum Ekipleri Eğitici Eğitimi sertifika programının sınav geçme notu 100 üzerinden 65 (Altmışbeş) dir. 65'in altında alan katılımcılara “Katılım Belgesi” verilecektir.
Eğitim ücreti ve eğitim dönemlerine ilişkin net bilgi için kurumumuza ulaşabilirsiniz.3 kişi ve üzeri sayıda ki kişilerden oluşan gruplara indirim uygulanabilmektedir.
Grup indirimlerine yönelik ayrıntılı bilgi için; sarizeybek@sarizeybek.com.tr e-posta adresine “Acil Durum Ekipleri Eğitici Eğitimi Grup İndirimi” konu başlığı ile size ulaşabileceğimiz telefon numaranızı belirtir e-posta gönderebilirsiniz.
Eğitim ücreti peşinatının, eğitim öncesi yatırılmış olması gerekmektedir. Maximum, Bonus ve World kredi kartlarına 9 ay taksit imkanı sunulmaktadır.
Kursiyerlerin Eğitim Günündeki öğle yemeği, çay ve diğer ikramlar ücretsiz ikram edilmektedir.
Acil Durum Ekipleri Eğitici Eğitiminin süresi 7 gün – 60 saattir. 5 gün 44 saat uzaktan eğitim olup, 2 gün – 16 saat teorik ve uygulama eğitimi şeklinde verilecektir.
Katılımcılar uygulamalı eğitimde Yangınla Mücadele Ekibi Eğitimini, Arama ve Kurtarma Ekibi Eğitimini, Tahliye Ekibi Eğitimini, İlkyardım Ekibi Eğitimini, Koruma Ekibi Eğitimini ve Haberleşme Ekibi Eğitimini ayrı ayrı alacaklardır.
Eğitimin akabinde katılımcılar kendi içlerinde ekiplere ayrılacaklar ve Acil Durum esnasında ki görevleri ve hareket tarzları video kaydı eşliğinde tatbiki olarak uygulanacaktır. Tatbikat sonrası değerlendirmelerle eğitim son bulacaktır.
Sınav günü ve saati eğitim öncesi katılımcılara ayrıca bildirilmektedir.